רכישה לעומת שכירות בגרמניה

שטוטגרט

מחירי הנכסים בגרמניה אינם זולים – עובדה זו נכונה הן להשכרת נכסים והן לרכישתם. למרות מגפת הקורונה, עלויות הבתים והדירות ממשיכות לעלות. העלייה כה משמעותית עד כי בחלק מהערים בגרמניה משתלם יותר לשכור נכס מאשר לרכוש אותו. מי שציפה כי הקורונה תגרום לעצירת עליית המחירים או לחלופין להאטה בעלייתם, התאכזב. נראה כי גם המשבר הכלכלי שהגיע בעקבות המגפה לא השפיע על מחירי הדיור, בדומה לישראל. בישראל אנו נוטים לייחס את עליית המחירים לגידול בביקוש לעומת התחלות הבנייה המאטות ולכך שלישראלים רבים יש הרבה יותר כסף מיותר בעקבות עצירת הטיסות לחו"ל, המסעדות ויתר המרכיבים של החיים הטובים. בגרמניה הסיבות אולי שונות אך המגמה דומה למדי.

בדו"ח שפורסם על ידי אחת מחברות התיווך המרכזיות בגרמניה עולה כי מחירן של דירות יד שנייה עלה במהלך השנה האחרונה בכעשרה אחוזים בממוצע ואילו של דירות חדשות בכשבעה אחוזים. מדובר בעלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 2015 ואולי המפתיעה מכולן. לעומת זאת הדו"ח מראה כי מחירי השכירות כמעט ולא השתנו, מה שפגע בהחזר על ההשקעה בחלק מן הערים בגרמניה. שינוי זה עלול להפוך את ההשקעה בנדל"ן בחלק מהמקומות לפחות אטרקטיבי ומחייב בחינה עמוקה הרבה יותר של ההגיון בהשקעה במקומות מסוימים. עבור משקיעי נדל"ן המסקנה המתבקשת ברורה והיא שיש לבחון בצורה הרבה יותר מעמיקה כל השקעה כדי לוודא שההחזר על ההשקעה אכן ישתלם בטווח הזמן הקצר והבינוני. ברור לחלוטין שבטווח הארוך המשך עליית המחירים משתלמת לאלו המעוניינים לרכוש ולהחזיק ואז למכור.

כשבוחנים את הסיכון ואת ההחזר על ההשקעה עולה כי דווקא ערים לא מוכרות ודי מפתיעות הן אלו שיספקו את ההחזר על ההשקעה הטוב ביותר ולשם כך כדאי מאוד לנבור ולהכיר לעומק את שוק השקעות הנדל"ן בגרמניה מעבר לברלין ולהמבורג. בין הערים המבטיחות ניתן למצוא את פפורצהיים, קייזרסלאוטרן,  לונאברג, במברג ופלנסברג. גם ערים כגון לנדשאט, פורט'ס וקמפטן הציגו ביצועים יפים יחסית בקטגורית הדירות החדשות. מדובר לרוב בערים בינוניות עם אוניברסיטאות וסביבה צעירה יחסית. העובדה שיותר אנשים עברו לעבוד מהבית הפכה את נושא התחבורה והתניידות לפחות משמעותית ולכן בדומה לארה"ב רואים תנועה אל מחוץ למרכזי הערים.